Söpöt pätkismuffinit
(8 annosta)
100 g voita
3 dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
3 rkl kaakaojauhetta
1-2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
80 g pätkiksiä
1,5 dl maustamatonta jogurttia
2 kananmunaa
Kuorrutus:
3,5 dl tomusokeria
50 g voita
125 g maustamatonta tuorejuustoa
40 g pätkiksiä
punaista elintarvikeväriä
1. Sulata ja jäähdytä voi. Lisää sekaan maustamaton jogurtti ja kananmunat.
2. Sekoita ja siivilöi kuivat aineet omaan kulhoon ja leikkaa joukkoon pätkikset pieniksi paloiksi. Sekoita voi-jogurtti-kananmuna seoksen joukkoon.
3. Jaa muffinssivuokiin, paista 175 asteessa noin 20-30 minuuttia uunin tehosta riippuen tai kunnes ovat kauniisti kohonneita ja tikulla koittaessa kypsiä.
4. Jäähdytä muffinssit hyvin.
5. Sekoita kuorrutteen ainekset keskenään (paitsi pätkikset) ja pursota kauniisti muffinssien päälle. Koristele vielä halutessasi pätkiksillä ja strösseleillä.
Rukiinen mustikkapiirakka
Pohja
3 1/4 dl vehnäjauhoja
2 1/4 dl ruisjauhoja
2 1/4 dl fariinisokeria
175 g voita tai margariinia
1/2 dl vettä
Täyte
2 ps vanhan ajan vaniljakastikejauhetta (Blå Band) (2 ps = n. 1 3/4 dl)
4 1/2 dl kevytmaitoa
100 g valkosuklaata
6 dl mustikoita (tai muita marjoja)
1/4-1/2 dl perunajauhoja
1. Sekoita vehnäjauhot, ruisjauhot ja fariinisokeri kulhossa. Paloittele joukkoon margariini. Nypi margariini ja jauhot sekaisin ja lisää joukkoon nopeasti sekoittaen vesi. Laita taikina jääkaappiin vähintään tunniksi.
2. Sekoita vispilällä vaniljakastikejauhe maidon joukkoon. Leikkaa valkosuklaa veitsellä rouheeksi ja lisää vaniljakastikkeeseen. Nosta jääkaappiin jähmettymään.
3. Jaa taikina kahteen osaan. Ripottele pöydälle runsaasti jauhoja ja kauli toisesta puoliskosta ohut, pyöreä levy. Laita piirasvuoka (halkaisija 24 cm) taikinalevyn päälle nurinpäin ja leikkaa sen reunoja apuna käyttäen levystä ympyrä.
4. Leikkaa ympyrän keskelle halutessasi sydämen muotoinen aukko.
5. Kerää rippeet ja yhdistä ne jäljellä olevaan taikinapuoliskoon. Kauli lopusta taikinasta ympyrä, jonka halkaisija on suunnilleen nurinpäin käännetyn vuoan kokoinen. Nosta tämä voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille.
6. Lusikoi pohjan päälle jääkaapissa jähmettynyt valkosuklaa-vaniljakreemi. Sekoita marjoihin perunajauhot ja levitä kreemin päälle.
7. Nosta päällimmäiseksi toinen taikinaympyrä. Paine reunoilta taikina tiiviisti yhteen pohjataikinan kanssa.
8. Paista 200-asteisessa uunissa n. 40 minuuttia. Suojaa pinta tarvittaessa alumiinifoliolla.
Mokapalat
Pohja
4 kananmunaa
3 dl sokeria
200g voita
2 dl maitoa
5 dl vehnäjauhoja
(½ dl kaakaojauhetta)
3 tl leivinjauhetta
3 tl vaniljasokeria
cashewpähkinöitä muruina
1. Sulata voi kattilassa tai mikrossa ja anna jäähtyä.
2. Yhdistä kuivat aineet. Surauta cashewpähkinät muruiksi.
3. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri paksuksi, vaaleaksi vaahdoksi.
4. Sekoita muna-sokerivaahtoon voi. Lisää kuivat aineet sihdin läpi sekä maito. Lisää cashewpähkinät, sekoita varovasti nuolijalla tasaiseksi.
5. Kypsennä uunin keskiosassa 200c n. 10-15 min. Anna jäähtyä ennen kuorruttamista.
Kuorrutus
100g voita
½ dl vahvaa kahvia
300g(5 dl) tomusokeria
100g valkosuklaata
100g tummaa suklaata
1. Sulata voi kattilassa, lisää ½ dl vahvaa kahvia ja siivilöi tomusokeri joukkoon. Sekoita ja jaa kuorrute kahteen kulhoon.
2. Sulata valkosuklaa mikrossa varovasti sykäyksittäin. Sekoita se sileäksi ja lisää toiseen kuorrutteeseen. Kaada kuorrutus lämpimän juoksevana toiselle pohjalle. Levitä kuorrutetta reunoihin asti.
3. Valmista toinen kuorrute tummasta suklaasta samalla tavalla. Kuorruta toinen pohja tummalla kuorrutteella.
4. Anna levyjen kovettua jääkaapissa.