Kana-peruna-auralaatikko
- 600-800g marinoitua kanaa
- 1 kg peruna-sipulisekoitus
- 1 kananmuna
- 1 mustapippurikerma
- 1 kerma
- aurajuustoa / koskenlaskijaa
- valkosipulimauste
1. Voitele vuoka. Paista kana. Sekoite kermat ja muna keskenään kulhossa.
2. Kaada peruna-sipulisekoitus vuokaan ja lisää kana päälle. Ripottele valkosipulimauste sekä aurajuustomuru ja kaada muna-kermaseos päälle.
3. Paista 225c 60min.
Juustoinen jauhelihakastike
- 400g jauhelihaa
- 1prk tomaattimurska (chili, tai yrtit + hellfire ketsuppi)
- 1prk kolmen juuston kermaa
- lihaliemikuutio (puolet makaronien keitin veteen)
- valkosipulijauhe, paprikajauhe, juustokumina, garam masala, (hellfire ketsuppi)
1. Keitä pasta. Ruskista jauheliha.
2. Lisää kaikki muut aineet sekaan ja anna hautua kunnes lihaliemikuutio on sulanut sekaan.
Makaroonilaatikko
- 400g makaronia
- 2 lihaliemikuutiota
- 400g jauhelihaa
- 1 sipuli
- mausteet: mustapippuri, suola, paprikajauhe
- juustoraaste
Munamaito:
- 4dl kermaa + muna, lisäksi maitoa
1. Keitä makaronit lihaliemikuutiolla maustetussa vedessä.
2. Ruskista jauheliha ja kuullota sipuli.
3. Sekoita jauheliha ja makaroni keskenään, kaada voideltuun vuokaan. Lisää munamaito ja juustoraaste päälle.
4. Kypsennä 200c 40min.
Kalapuikot, valkokastike & perunat
- Kananmunia
- Perunoita
- Kevyt maitoa
- Voi
- Kalapuikot
1. Keitä kananmunat (n.4kpl).
2. Pilko ja keitä perunat.
3. Paista kalapuikot.
4. Tee kastike, voi ja vehnäjauho + maito. Mausta valkopippurilla ja suolalla.
Makkarakastike & perunat
- Perunoita
- Lenkkiä
- 2x Lihaliemikuutio
- Tomaattipyre
- ½ prk Smetana
1. Kuori ja keitä perunat.
2. Ruskista pilkotut makkarat.
3. Ruskista vehnäjauhot voissa. Lisää vesi vähän kerrallaan.
4. Lisää pari lihaliemikuutiota, tomaattipyrettä, smetanaa sekä mustapippuria ja suolaa.
Jauhelihapihvit, kermaperunat & uunijuurekset
Pihvit:
- 400g jauheliha
- 1pss sipulikeitto
- 1 kananmuna
- Koskenlaskija (esim. viherpippuri pihvien täytteeksi?)
Valkosipulikermaperunat:
- 1 kg viipaleperunoita
- 5rkl valkosipulimurskaa / 5 valkosipulin kynttä hienonnettuna
- 2 tl suolaa
- pippuria
- 5 dl kuohukermaa
1. Kaada perunaviipaleet voideltuun laakeahkoon uunivuokaan. Lisää sipuli, valkosipuli, suola ja pippuri. Sekoita huolella. Valuta päälle kerma.
2. Paista 200 asteessa n. 55 min tai kunnes kypsää.
Voit halutessasi kypsentää perunoita ensin 225 asteessa 20 - 25 min ja alentaa sitten lämpö 200 asteeseen. Näin saat hieman ruskeaa paistopintaa ja kokonaiskypsennysaika lyheneee tovin.
Hunajamarinoidut uunijuurekset
Jauhelihakastike & spagetti
Kanapastavuoka
- 600g kanaa
- A.k. tomaatteja
- makaroni
- juustokerma
- pesto
- kananmuna
- maito
- juustoraaste
- pippuri, suola, broilerimauste
1. Keitä makaronit kanaliemikuutiolla maustetussa vedessä.
2. Kypsennä kana (+ sipuli).
3. Munamaito = sekoita keskenään kerma, maito, muna ja pesto.
4. Voitele vuoka. Lado kerroksittain makaronit (+ pippuri ja suola), tomaatit, vähän juustoraastetta, kana (+ broilerimauste) ja taas makarot (+mauste). Kaada munamaito ja kuorruta juustoraasteella.
5. Kypsennä uunissa ~200c n. 45min.
Juustoinen pasta-broileri vuoka
- kauramakaroneja
- hunajamarinoituja broilerinsuikaleita
- sipuli
- ½ Koskenlaskija juusto (voimakas)
- 1dl juustoraastetta (mozzarella-emmental)
- kanaliemikuutio
- broilerimauste, suola, mustapippuri
- 4dl kermaa + kananmuna = seos
1. Keitä makaronit kanaliemikuutiolla maustetussa vedessä. Kypsennä broilerisuikaleet ja sipuli. Voitele vuoka.
2. Lado alimmaiseksi makaroneja, ripottele hento kerros suolaa ja pippuria.
3. Lisää broileri-sipuli sekoitus ja ripottele broilerimauste, lisää Koskenlaskija viipaleet.
Broileripastakastike
- 1rs (350g) hunajamarinoituja broilerinsuikaleita
- sipuli
- 2½rkl vehnäjauhoja
- 3½dl vettä
- 2 tl soijakastiketta
- 1 rkl sitruunapippuria
- 1rkl basilikaa
- suolaa tarvittaessa
- paprika
- smetana
1. Keitä pasta.
2. Viipaloi sipuli ja paprika. Kypsennä broilerit ja sipuli. Ripottele joukkoon jauhot. Lisää vesi ja mausta kastike. Anna hautua n. 5min.
3. Lisää paprikakuutiot ja smetana. Hauduta vielä n. 15min kunnes paprikat ovat pehmentyneet.
Juustoinen broileripasta
- 200g kanaa
- 400g tuorepastaa
- 2½ dl kolmenjuustonkermaa
- 50g fetajuustoa
- aurinkokuivattuja tomaatteja
- pestoa
1. Keitä pasta. Paista kana ja lisää joukkoon muut aineet.
2. Anna kastikkeen hautua miedolla lämmöllä ja lisää pastan joukkoon.
Tomaatti-aurajuustopasta
- 8 dl pennepastaa
- 400g jauhelihaa
- 500g tomaattimurskaa
- 1 lihaliemikuutio
1. Keitä pasta, lisää suolaa.
2. Ruskista jauheliha ja lisää murska sekä lihaliemikuutio.
Juustokastike:
- 3 dl kevytmaitoa
- 2,5 dl ruokakerma
- 1 rkl vehnäjauhoja
- ½ tl mustapippuria
- ½ tl suolaa
- 170g aurajuusto
1. Sekoita maito, kerma ja vehnäjauhot keskenään ja kiehauta pannulla. Lisää mausteet ja aurajuusto mutta älä anna sulaa kastikkeeseen.
2. Lado vuokaan kerroksittain: pasta, jauheliha ja juustokastike.
3. Paista 225c 25min.
Tulinen kanawokki
- 400g kanaa
- 1 punasipuli
- 2 paprikaa
- 3 porkkanaa
- 1 prk tomaattimurskaa (chili TAI yrtit + hellfire ketsuppi)
- suolaa ja pippuria
1. Keitä porkkanakuutiot kattilassa.
2. Kypsennä kana, freesaa punasipuli. Lisää joukkoon tomaattimurska ja paprikat, anna hautua kunnes paprikat ovat kypsiä (n.20min).
3. Tarjoile keitettyjen nuudelien, pastan tai riisin kera.
Nuudeliwokki ala Katsu
- 6x pientä pussia kananuudelia
- 800g hunajakanaa
- 1 paprika
- 1 prk salsakastiketta (esim. Santa Maria Garlic Medium, 4,5g sokeria)
- wokkivihanneksia
1. Keitä nuudelit ja lisää keitinveteen nuudelin oma mauste.
2. Pilko paprika
3. Paista kana ja lisää paprika loppuvaiheessa
4. Kaada nuudeleista vesi pois, ota hieman talteen.
5. Laita nuudelit kulhoon ja sekoita kanapaprikasekoitus sekaan. Lisää salsakastike ja keitinlientä niin ettei ole kuivaa. Mausta!
Wokki
- kana- , liha- tai kalasuikaleita
- pakastewokkivihanneksia
- runsas loraus soijakastiketta
- 1-2dl ruokakermaa
- chili- tai paprikajauhetta
- valkosipua/basilikaa/sitruunapippuria, persiljaa + keitettyä riisiä
1. Ruskista suikaleet.
2. Freesaa wokkivihannekset. Voit avustaa sulamista esim. mikrossa.
3. Yhdistä, lisää soijakastike ja kerma, mausta.
4. Hauduta n. 30-45min
Salaatti (2 annosta)
- 1rs (200g) Poppis- kanapallot / tonnikala / kana
- punasipuli
- 2 pss (200g) jäävuorisalaattia
- salaattimix
- raejuusto
- feta
- tomaatti
- pinjansiemenet
(+ kurkku?)
1. Paista kanapalloja uunissa n. 15min.
2. Freesaa punasipuli.
3. Lado lautaselle salaatit, raejuusto, pilkottu tomaatti ja siemenet. Lisää punasipuli ja kanapallot.
Uunilohi
- 800g kirjolohifilettä
- ½ tl sitruunapippuria
- ½ tl suolaa
- 1 prkl Valio Crea ruokakermaa, Kippari
- 2 rkl tilliä
- sitruuna
+ perunat ja kasvikset
1. Huuhdo filee kylmällä vedellä. Poista ruodot ja nahka. Ripottele fileen pinnalle sitruunapippuri ja suola. Kaada vuokaan ruokakerma.
2. Kypsennä uunin alaosassa 175c n. 35-40min.
3. Ripottele kypsän kalan pinnalle hienonnettua tilliä. Leikkaa sitruunat ja laita tarjolle.
Shatshuka
- sipuli
- 2 valkosipulin kynttä
- tomaattimurska
- mausteet: chili, mustapippuri, paprikajauhe, suola
- 4 kananmunaa
- n. 100g fetaa
( + paprika ja kidneypavut?)
1. Freesaa sipulit. Lisää tomaattimurska ja mausta. Hauduta 5min.
2. Lisää munat erilleen toisistaan fetajuuston lisäksi. Kypsytä kansi päällä keskilämmöllä n. 15min. Kun kananmunat ovat kypsyneet ripottele suola ja tarjoile.
Stoganoff
- 500gnaudan paistia kuutioituna
- 2rkl vehnäjauhoja
- 1 sipuli
- 3rkl juoksevaa rasvaseosta
- n. 3dl vettä
- 2rkl tomaattiketsuppia
- 1rkl sinappia
- 1½ tl suolaa
- mustapippuria
- Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista kuutioidut lihat paistinpannulla rasvassa. Siirrä lihat pataan tai kattilaan. Kuullota sipuli ja lisää sekaan. Huuhdo paistinpannu lopuksi vedellä ja kaada vesi lihojen joukkoon. Sekoita vehnäjauho lihojen sekaan.
- Lisää mausteet. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä 30-40 minuuttia, kunnes lihat ovat mureita. (Lisää smetana).
- (Suurusta seos veteen sekoitetuilla vehnäjauhoilla. Lisää maustekurkut valmiiseen kastikkeeseen.) Tarkista maku ja tarjoa riisin tai perunamuusin kanssa.
Lasagne
Jauhelihakastike:
- 2 sipulia
- 5 valkosipulinkynttä
- 800 g jauhelihaa
- 1 1/2 tl suolaa
- 1 1/2 tl jauhettua mustapippuria
- 2 rkl pizzamaustetta
- 4 1/2 dl vettä
- 2 lihaliemikuutio
- 140 g tomaattipyreetä
- 400 g tomaattimurskaa (kokeile chiliä?)
1. Hienonna sipulit ja murskaa valkosipulinkynnet. Kypsennä jauheliha pannulla ja lisää loppuvaiheessa joukkoon sipulit. Mausta suolalla, pippurilla ja pizzamausteella. Lisää vesi ja murenna joukkoon lihaliemikuutio. Anna kiehua, kunnes liemikuutio on liuennut. Lisää sitten tomaattipyree ja -murska.
Juustokastike:
- 50g voita
- 1dl vehnäjauhoja
- 1l kevytmaitoa
- 200g juustoraastetta
2. Sulata voi reilun kokoisessa kattilassa. Lisää vehnäjauhot koko ajan sekoittaen ja heti tämän jälkeen maitoa aluksi pieni määrä kerrallaan käsivispilällä hyvin sekoittaen. Jatka sekoittamista liedellä, kunnes kastike kiehuu ja keitä pari minuuttia (sekoitusvälineeksi kannattaa vaihtaa lasta, jonka avulla saat sekoitettua kattilan pohjaa myöten). Lisää lopuksi juustoraaste.
Lisäksi:
- n. 300g lasagnelevyjä
- 100g juustoraastetta pinnalle
3. Laita voidellun uunivuoan (22 x 30 cm) pohjalle ohuelti jauhelihakastiketta ja valuta päälle juustokastiketta. Peitä lasagnelevyillä. Jatka vielä kolme kerrosta samaan tapaan. Peitä viimeiset lasagnelevyt lopulla juustokastikkeella ja ripottele pinnalle juustoraaste.
4. Paista 200 asteessa 50 minuuttia. Peitä pinta alumiinifoliolla, kun lasagne on saanut sopivasti väriä.